Polscy przedsiębiorcy są przepracowani

Aż 69 proc. właścicieli firm z sektora MMŚP przyznaje, że pracuje ponad dziewięć godzin dziennie. A gdyby nie nowoczesne programy i aplikacje, zajmowaliby się zarządzaniem swoich przedsiębiorstw jeszcze dłużej – wynika z badania, które z okazji swoich 20 urodzin przeprowadziła firma home.pl.

Dlaczego Polacy decydują się na zakładanie firm?
Zazwyczaj kusi ich bycie niezależnym, chcą przy tym realizować pasje i zainteresowania. Ale prowadzenie biznesu ma także swoją ciemniejszą stronę. Chodzi o czas pracy. Wypoczynek? Nie ma na to czasu Okazuje się, że dla przeważającej większości polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy)  wykonywanie służbowych obowiązków przez osiem godzin dziennie nie wystarcza do tego, żeby należycie kierować swoim biznesem. Potwierdzają to wyniki badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, które zostało przeprowadzone w czerwcu 2017 roku przez home.pl.  Wzięło w nim udział tysiąc klientów tej firmy.
Aż 38 proc. przedsiębiorców przyznało się do tego, że od poniedziałku do piątku pracuje więcej niż dziewięć godzin dziennie, 31 proc. – nawet więcej niż 10 godzin! Tylko 24 proc. ankietowanych właścicieli firm przeznacza mniej czasu na wykonywanie swoich służbowych obowiązków. Przyznali się, że zajmuje im to od pięciu do ośmiu godzin dziennie. Z kolei przedsiębiorcy pracujący jeszcze krócej to margines. Tylko 7 proc. właścicieli firm spędza w pracy mniej niż pięć godzin dziennie.
A jak przedsiębiorcy wykorzystywaliby swój czas, gdyby codzienne zarządzenie firmą nie było aż tak absorbujące? Aż 66 proc. ankietowanych postawiłoby na wypoczynek, 49 proc. – na rozwój osobisty (np. szkolenia), 32 proc. – rozwój oferty biznesowej firmy, 30 proc. – poszukiwanie nowych rynków dla swoich produktów lub usług, 20 proc. – testowanie nowych aplikacji ułatwiających prowadzenie przedsiębiorstwa. Pakiet Office to podstawa Co ciekawe, ankietowani przedsiębiorcy zgodnie przyznają, że gdyby nie korzystali z nowych technologii, ich dzień pracy jeszcze by się wydłużył. Dlatego aż 53 proc. ankietowanych używa w codziennej pracy co najmniej pięciu różnych programów komputerowych i aplikacji, 42 proc. – poniżej pięciu.
Jakie narzędzia pozwalają im pracować krócej i efektywniej? Przede wszystkim pakiet MS Office. Wskazało go aż 74 proc. ankietowanych. Na dalszych miejscach znalazły się  programy do księgowania i fakturowania (odpowiedziało tak 58 proc. badanych), wirtualny dysk (45 proc.), komunikatory (34 proc.), Google Analytics (28 proc.), Photoshop (26 proc.), programy do zarządzania magazynem (22 proc.), zasobami ludzkimi (20 proc.) oraz narzędzia do wysyłki newsletterów (13 proc.).
– Polscy przedsiębiorcy coraz śmielej korzystają z nowych technologii  – komentuje Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w home.pl. – Używają ich na co dzień w procesach obsługi klienta,  zarządzaniu pracownikami i projektami, ale także do unowocześniania swoich produktów czy usług. To bardzo pozytywny trend, pozwalający im lepiej kierować swoimi biznesami, poświęcać więcej czasu na rozwój.

Komunikat w sprawie ataku DDoS

Niedostępność usług home.pl w dniu 24 września 2018 roku związana była z przeprowadzonym przez nieznanych sprawców atakiem DDoS.
Czy poczta email ma wpływ na sukces w biznesie? Poznaj 5 zasad wyboru odpowiedniego adresu email.

Przed rozwojem technologii cyfrowych interakcja biznesowa odbywała się za pośrednictwem zwykłej komunikacji pocztowej. Dwudziesty pierwszy wiek był naznaczony przestarzałością kopert, znaczków pocztowych i innych powiązanych działań. Usługa pocztowa została zaktualizowana do wyższego i zaawansowanego poziomu.