Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu

Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.

W powszechnej opinii wielu Polaków osiągnięcie sukcesu utożsamiane jest z uzyskiwaniem dużych dochodów. W przypadku polskich przedsiębiorców, których firmy zaliczają się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy) – niekoniecznie.  Dowodem na to jest badanie przeprowadzone w maju 2017 roku przez home.pl, na grupie 1 tys. klientów. Przedsiębiorcy optymistycznie patrzą w przyszłość Okazuje się bowiem, że aż dla 65 proc. z nich sukces utożsamia z niezależnością. Z kolei 48 proc. przedsiębiorców wskazało na rozpoznawalność marki na rynku, 34 proc. – stworzenie jej od początku, 23 proc. – na tworzenie miejsc pracy. Tylko 28 proc. właścicieli firm utożsamia sukces z uzyskiwaniem miesięcznie konkretnych dochodów (od 10 do 100 tys. zł netto).
Polscy przedsiębiorcy są zadowoleni ze swoich dokonań.
Aż 36 proc. badanych uważa, że osiągnęło sukces. Kolejne 31 proc. jest pewne, że dokona tego w ciągu najbliższych dwóch lat. Tylko 6 proc. właścicieli przedsiębiorstw z sektora MMŚP nie czuje, że osiągnęło sukces, 28 proc. nigdy o tym nie myślało. Przeważająca większość z nich jest optymistami, jeśli chodzi o rozwój swoich firm. Odpowiedziało tak 93 proc. ankietowanych. Za pesymistów uważa się tylko 7 proc. badanych. Wykorzystuj internet, inaczej nie osiągniesz sukcesu
A co, zdaniem przedsiębiorców, pomaga w osiągnięciu sukcesu? Nowe technologie wykorzystujące Internet. Uważa tak 69 proc. badanych, odmiennego zdania jest 17 proc. z nich, 14 proc. nie ma na ten temat opinii. A jakie? Reklama internetowa (71 proc. tych, którzy odpowiedzieli na poprzednie pytanie twierdząco), media społecznościowe (62 proc.), sklep internetowy (35 proc.), portale aukcyjne (17 proc.), porównywarki cenowe (16 proc.).
- Żeby osiągnąć sukces, współczesny przedsiębiorca powinien być gotowy na zmiany – komentuje   Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w home.pl . - A nowe technologie wpływają na sposób, w jaki się komunikujemy, spędzamy czas, jak i co kupujemy. Trzeba umieć je wykorzystywać. Bo nawet dysponując niewielkim budżetem reklamowym można dotrzeć do ściśle określonej grupy klientów. Internet daje możliwość prowadzenia skutecznych akcji promocyjnych. Zarówno w Warszawie, jak i Sydney.
Co się liczy? Pracowitość i kreatywność Zdecydowana większość badanych przedsiębiorców, którzy prowadzą firmy z sektora MMŚP, twierdzi, że cechą pomagającą osiągnąć sukces jest pracowitość. Uważa tak 77 proc. ankietowanych. Z kolei 73 proc. wskazało na kreatywność, 59 proc. – zdolność adaptacji do zmian, 56 – determinację , 55 proc. – zdolność do podejmowania ryzyka, 45 proc. – zdolność zarządzania czasem, 43 proc. – szybkość podejmowania decyzji. Ankietowani zostali także zapytani o przyszłe działania, które muszą podjąć, żeby rozwinąć  swój biznes. Okazuje się, że 43 proc. z nich zamierza zatrudnić pracowników, 34 proc. – zwiększyć nakłady na reklamę internetową, 33 proc. – zbudować stronę www. Dużo mniejsza liczba badanych planuje założyć swój sklep internetowy, wystawiać się na imprezach targowych (po 14 proc.).
Badanie „Polski przedsiębiorca. Portret własny” zostało przeprowadzone w maju 2017 roku z okazji 20. urodzin home.pl. Wzięło w nim udział tysiąc klientów firmy home.pl, zaliczających się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy).

Komunikat w sprawie ataku DDoS

Niedostępność usług home.pl w dniu 24 września 2018 roku związana była z przeprowadzonym przez nieznanych sprawców atakiem DDoS.
Czy poczta email ma wpływ na sukces w biznesie? Poznaj 5 zasad wyboru odpowiedniego adresu email.

Przed rozwojem technologii cyfrowych interakcja biznesowa odbywała się za pośrednictwem zwykłej komunikacji pocztowej. Dwudziesty pierwszy wiek był naznaczony przestarzałością kopert, znaczków pocztowych i innych powiązanych działań. Usługa pocztowa została zaktualizowana do wyższego i zaawansowanego poziomu.