Polskie firmy nie boją się nowych technologii

„Początkujący”, „świadomi” i „fachowcy” – tak można podzielić polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP ze względu na ich stopień korzystania z nowych technologii. Podczas gdy ci pierwsi poprzestają na założeniu firmowej strony internetowej, dwie kolejne grupy inwestują w sprzęt komputerowy oraz udzielają się w mediach społecznościowych. I są zdecydowanie liczniejsze.

W  jaki sposób polskie –mikro, –małe i średnie firmy wykorzystują nowe  technologie w prowadzeniu swojego biznesu? Oto m.in. pytanie, na które  próbowała odpowiedzieć firma home.pl, przeprowadzając w lutym 2017 roku  badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny” z okazji 20. urodzin.-  Analizując przesłane nam odpowiedzi, uznaliśmy, że polskich  przedsiębiorców (w badaniu udział wzięło tysiąc osób) można podzielić na  trzy grupy – mówi Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i  marketingu w home.pl. – Pierwsza z nich to „początkujący”, druga –  „świadomi”, trzecia – „fachowcy”.Kim są zatem „przedsiębiorcy  początkujący”? To właściciele firm, którzy uważają, że prowadzony przez  nich biznes nie wymaga tego, żeby w jakikolwiek sposób korzystać z  nowych technologii. Dlatego też nie widzą sensu, żeby w nie w ogóle  inwestować. Chyba, że chodzi o prowadzenie własnej strony internetowej.  To rzecz absolutnie podstawowa, nawet dla tych „początkujących”. Zdarza  się też, że posiadają kilka adresów internetowych związanych z branżą, w  której działają, ale ich nie wykorzystują. Rocznie wydają na to do 1  tys. zł.  Stanowią oni ok. 20 proc. ankietowanych.Druga grupa,  zdecydowanie najliczniejsza (67 proc.), to „przedsiębiorcy świadomi”.  Komunikują się ze swoimi klientami za pomocą firmowej poczty, inwestują w  swój sprzęt komputerowy i nowoczesne oprogramowanie, zazwyczaj  wystawiają e-faktury, posiadają konto przedsiębiorstwa w mediach  społecznościowych, często korzystają ze specjalistycznego oprogramowania  (graficznego, zabezpieczającego dane, analitycznego). Zdarza się, że  posiadają firmowe sklepy internetowe. Rocznie na nowe technologie wydają  od 1 do 10 tys. zł.Ostatnia grupa, wyodrębniona dzięki badaniu  „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, to „fachowcy”. Oprócz działań  wymienionych przez „świadomych”, zdecydowali się na zatrudnienie zespołu  informatyków, np. programistów PHP lub user expierience. Są oni m.in.  odpowiedzialni za rozwój aplikacji i serwisów internetowych, projektów  e-commerce, programowanie logiki biznesowej serwisów. Ponadto swoje dane  firmowe lokują w chmurze technologicznej. Na nowe technologie wydają  rocznie co najmniej 10 tys. zł. „Fachowcy” stanowią 13 proc. badanych  przedsiębiorców.- Przed „początkującymi” stoi teraz duże wyzwanie  – uważa Marta Puczyńska. – Muszą się przekonać do nowych technologii,  ponieważ to właśnie za ich pomocą mogą rozwinąć swój biznes. Z kolei  „świadomi” muszą być czujni i na bieżąco śledzić technologiczne trendy.  Bo te zmieniają się nad wyraz szybko. Jeśli „świadomi” nie będą mieli  ręki na pulsie, mogą pozostać w tyle za konkurencją. A co można  powiedzieć o „fachowcach”? Już teraz potrafią skutecznie konkurować z  dużymi międzynarodowymi graczami. m.in. dzięki inwestycjom w nowe  technologie.

Komunikat w sprawie ataku DDoS

Niedostępność usług home.pl w dniu 24 września 2018 roku związana była z przeprowadzonym przez nieznanych sprawców atakiem DDoS.
Czy poczta email ma wpływ na sukces w biznesie? Poznaj 5 zasad wyboru odpowiedniego adresu email.

Przed rozwojem technologii cyfrowych interakcja biznesowa odbywała się za pośrednictwem zwykłej komunikacji pocztowej. Dwudziesty pierwszy wiek był naznaczony przestarzałością kopert, znaczków pocztowych i innych powiązanych działań. Usługa pocztowa została zaktualizowana do wyższego i zaawansowanego poziomu.