Polskie firmy nie boją się nowych technologii

„Początkujący”, „świadomi” i „fachowcy” – tak można podzielić polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP ze względu na ich stopień korzystania z nowych technologii. Podczas gdy ci pierwsi poprzestają na założeniu firmowej strony internetowej, dwie kolejne grupy inwestują w sprzęt komputerowy oraz udzielają się w mediach społecznościowych. I są zdecydowanie liczniejsze.

W  jaki sposób polskie –mikro, –małe i średnie firmy wykorzystują nowe  technologie w prowadzeniu swojego biznesu? Oto m.in. pytanie, na które  próbowała odpowiedzieć firma home.pl, przeprowadzając w lutym 2017 roku  badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny” z okazji 20. urodzin.-  Analizując przesłane nam odpowiedzi, uznaliśmy, że polskich  przedsiębiorców (w badaniu udział wzięło tysiąc osób) można podzielić na  trzy grupy – mówi Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i  marketingu w home.pl. – Pierwsza z nich to „początkujący”, druga –  „świadomi”, trzecia – „fachowcy”.Kim są zatem „przedsiębiorcy  początkujący”? To właściciele firm, którzy uważają, że prowadzony przez  nich biznes nie wymaga tego, żeby w jakikolwiek sposób korzystać z  nowych technologii. Dlatego też nie widzą sensu, żeby w nie w ogóle  inwestować. Chyba, że chodzi o prowadzenie własnej strony internetowej.  To rzecz absolutnie podstawowa, nawet dla tych „początkujących”. Zdarza  się też, że posiadają kilka adresów internetowych związanych z branżą, w  której działają, ale ich nie wykorzystują. Rocznie wydają na to do 1  tys. zł.  Stanowią oni ok. 20 proc. ankietowanych.Druga grupa,  zdecydowanie najliczniejsza (67 proc.), to „przedsiębiorcy świadomi”.  Komunikują się ze swoimi klientami za pomocą firmowej poczty, inwestują w  swój sprzęt komputerowy i nowoczesne oprogramowanie, zazwyczaj  wystawiają e-faktury, posiadają konto przedsiębiorstwa w mediach  społecznościowych, często korzystają ze specjalistycznego oprogramowania  (graficznego, zabezpieczającego dane, analitycznego). Zdarza się, że  posiadają firmowe sklepy internetowe. Rocznie na nowe technologie wydają  od 1 do 10 tys. zł.Ostatnia grupa, wyodrębniona dzięki badaniu  „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, to „fachowcy”. Oprócz działań  wymienionych przez „świadomych”, zdecydowali się na zatrudnienie zespołu  informatyków, np. programistów PHP lub user expierience. Są oni m.in.  odpowiedzialni za rozwój aplikacji i serwisów internetowych, projektów  e-commerce, programowanie logiki biznesowej serwisów. Ponadto swoje dane  firmowe lokują w chmurze technologicznej. Na nowe technologie wydają  rocznie co najmniej 10 tys. zł. „Fachowcy” stanowią 13 proc. badanych  przedsiębiorców.- Przed „początkującymi” stoi teraz duże wyzwanie  – uważa Marta Puczyńska. – Muszą się przekonać do nowych technologii,  ponieważ to właśnie za ich pomocą mogą rozwinąć swój biznes. Z kolei  „świadomi” muszą być czujni i na bieżąco śledzić technologiczne trendy.  Bo te zmieniają się nad wyraz szybko. Jeśli „świadomi” nie będą mieli  ręki na pulsie, mogą pozostać w tyle za konkurencją. A co można  powiedzieć o „fachowcach”? Już teraz potrafią skutecznie konkurować z  dużymi międzynarodowymi graczami. m.in. dzięki inwestycjom w nowe  technologie.

Related Stories
Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu
Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.
Badanie „Polski konsument w sieci” zostało przeprowadzone w kwietniu 2017 roku. Wzięło w nim udział tysiąc klientów firmy home.pl, zaliczających się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy). Okazało się, że aż 42 proc. z nich prowadzi sprzedaż w Internecie. Posiad
Przyszłość należy do przedsiębiorczych Polek!
Uczestnictwo w projekcie dało nam szansę na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu zawodowym oraz sprawiło, że odważyłyśmy się w końcu realizować swoje marzenia – podkreślają uczestniczki Akademii Przedsiębiorczości, czyli programu realizowanego przez home.pl i magazyn Claudia, skierowanego do kobiet, które chcą prowadzić biznes w sieci.