Przyszłość należy do przedsiębiorczych Polek!

Uczestnictwo w projekcie dało nam szansę na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu zawodowym oraz sprawiło, że odważyłyśmy się w końcu realizować swoje marzenia – podkreślają uczestniczki Akademii Przedsiębiorczości, czyli programu realizowanego przez home.pl i magazyn Claudia, skierowanego do kobiet, które chcą prowadzić biznes w sieci.

Akademia Przedsiębiorczości to projekt społeczny, którego celem jest pokazanie, że kobiety, dzięki korzystaniu z nowych technologii, potrafią założyć swój biznes w sieci. Program realizowany przez home.pl oraz magazyn Claudia  wystartował w kwietniu 2016 r.  Kobiety, które zdecydowały się w nim wziąć udział, mogą za symboliczną złotówkę wykupić pakiet narzędzi do stworzenia swojego bloga, strony internetowej lub e-sklepu. Dodatkowo korzystają z cyklu webinariów, warsztatów oraz infolinii z dedykowaną pomocą ekspertek firmy home.pl. Dzięki tym poradom poznają realia prowadzenia przedsiębiorstwa w sieci. Kim jest przedsiębiorcza Polka? Do tej pory w programie wzięło udział ponad 600 Polek. Kim są, gdzie mieszkają, czym się zajmują,  jaką działalność chciałyby rozwinąć w internecie, jakie korzyści dało im uczestnictwo w Akademii Przedsiębiorczości – oto pytania, które zostały im zadane przez home.pl i Claudię podczas badania opublikowanego z okazji Dnia Kobiet.

Okazuje się, że aż 42 proc. uczestniczek Akademii Przedsiębiorczości to kobiety w przedziale wiekowym 31-40 lat, 33 proc. – 21-30 lat, 25 proc. – 41-50 lat. Najczęściej mieszkają w miastach do 50 tys. mieszkańców. Odpowiedziało tak 42 proc. uczestniczek Akademii Przedsiębiorczości. Druga co do wielkości grupa kobiet uczestniczących w projekcie żyje w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców. To 33 proc. uczestniczek programu. Z kolei 17 proc. kobiet mieszka w miastach liczących od 51 do 100 tys. mieszkańców, 8 proc. – od 201 do 500 tys. mieszkańców. Co ciekawe, wszystkie uczestniczki Akademii Przedsiębiorczości posiadają co najmniej średnie wykształcenie,  aż 67 proc. z nich może się pochwalić dyplomem wyższej uczelni. A czym się zajmują na co dzień? Prawie połowa, bo 42 proc. uczestniczek programu, posiada własną firmę albo uprawia wolny zawód. Kolejne 25 proc. zajmuje się prowadzeniem domu i wychowywaniem dzieci,  po 17 proc. – pracuje dorywczo, nie jest nigdzie zatrudniona, uczy się lub studiuje, przebywa na urlopie wychowawczym albo macierzyńskim.

Akademia Przedsiębiorczości pomaga spełniać marzenia!
Dlaczego Polki zdecydowały się na uczestnictwo w Akademii Przedsiębiorczości? Zdecydowana większość z nich marzy o prowadzeniu biznesu związanego z branżą, którą się pasjonują. Odpowiedziało tak aż 83 proc. pań. Z kolei 33 proc. uczestniczek programu chce oddalić od siebie widmo bezrobocia, 25 proc. – rozwijać się zawodowo,  17 proc. – polepszyć swoją sytuację materialną. Część kobiet (17 proc.) nie odczuwa już satysfakcji z wykonywanej przez siebie pracy, chce wykorzystać popyt na usługi, które chcą świadczyć (17 proc.), czasami kluczową rolę w podjęciu decyzji o uczestnictwie w programie odegrali przyjaciele i rodziny kobiet,  mocno je do tego zachęcając (17 proc.). W opinii kobiet, uczestnictwo w Akademii Przedsiębiorczości sprawiło, że w końcu odważyły się na realizację swoich marzeń oraz dało szansę na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu zawodowym. Odpowiedziało tak 33 proc. pań. Z kolei 17 proc. przekonało się, że potrafi korzystać z nowych technologii. Tyle samo badanych doceniło pakiet narzędzi, oferowanych przez home.pl.

Kobiety stawiają na handmade
Dla lwiej części kobiet biorących udział w Akademii Przedsiębiorczości program stał się impulsem do podjęcia decyzji o założeniu swojego biznesu. Aż 75 proc. pań deklaruje, że otworzy swoją firmę w ciągu najbliższych dwóch lat, 8 proc. – w ciągu najbliższych pięciu lat. Dlaczego chcą to zrobić? Kusi je bycie niezależnym (67 proc.), chcą realizować swoje pasje (50 proc.), marzą o pracy, która nie kolidowałaby z obowiązkami rodzinnymi (42 proc.), była zgodna z ich wykształceniem i pozwalałaby na wykorzystywanie posiadanych umiejętności (35 proc.). O zakładaniu jakich biznesów myślą przedsiębiorcze Polki? Najczęściej chcą postawić na rękodzieło (42 proc.), handel (17 proc.), usługi związane z opieką zdrowotną i opieką społeczną (17 proc.), produkcję odzieży i obuwia (8 proc.),  turystykę i gastronomię (8 proc.), działalność związaną z kulturą, rozrywką i rekreacją (8 proc.).

- Jesteśmy bardzo zadowoleni, że kobiety biorące udział w Akademii Przedsiębiorczości podzieliły się z nami swoimi spostrzeżeniami i doceniają jej edukacyjne walory – mówi Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w home.pl. – Co bardzo ważne, ponad połowa z nich uważa, że ma takie same szanse na założenie swojego biznesu jak mężczyźni. Pozbywają się więc swoich kompleksów. Przyszłość należy do przedsiębiorczych Polek!

Related Stories
Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu
Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.
Badanie „Polski konsument w sieci” zostało przeprowadzone w kwietniu 2017 roku. Wzięło w nim udział tysiąc klientów firmy home.pl, zaliczających się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy). Okazało się, że aż 42 proc. z nich prowadzi sprzedaż w Internecie. Posiad
Polskie firmy nie boją się nowych technologii
„Początkujący”, „świadomi” i „fachowcy” – tak można podzielić polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP ze względu na ich stopień korzystania z nowych technologii. Podczas gdy ci pierwsi poprzestają na założeniu firmowej strony internetowej, dwie kolejne grupy inwestują w sprzęt komputerowy oraz udzielają się w mediach społecznościowych. I są zdecydowanie liczniejsze.

Polskie firmy nie boją się nowych technologii