Domeny .pl w odwrocie. Polacy wolą nTLD

Według raportu NASK, w trzecim kwartale tego roku o 6 tys. spadła liczba aktywnych nazw domen z końcówką .pl. – Zaczyna brakować już po prostu wolnych i atrakcyjnych adresów internetowych – analizuje Marta Goc, kierownik produktu domeny w firmie home.pl. ¬¬– Polacy coraz częściej wybierają domeny nTLD (np. .pizza, .fitness, .tech, .love, .city) – W ciągu niecałego roku ich liczba wrosła aż o 36 tys.!

W raporcie Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej można wyczytać, że trzeci kwartał 2016 r. przyniósł spadek aktywnych nazw domen .pl o 6 tys. Teraz jest ich ponad 2 707 080 mln. Utrzymuje je 1 022 234 abonentów. Liczba nowych rejestracji domen .pl wyniosła 255 993. - Szacujemy, że ten trend jest spowodowany brakiem wolnych, atrakcyjnych nazw domen .pl. – mówi Marta Goc, kierownik produktu domeny w firmie home.pl. - Pozostaje wykup ciekawej od właściciela lub rejestracja nowej, ale w alternatywnym rozszerzeniu. Ostatnio sporą popularnością cieszą się domeny nTLD (nowe domeny globalne). Jest to taki rodzaj domen, która zamiast końcówki wskazującej na konkretne państwo, posiada tematyczną. Przykładem mogą być domeny .pizza, .fitness., .love, .city czy .shop. Takich rozszerzeń na rynku jest już ponad tysiąc. - Jak wynika ze statystyk dostępnych na stronie nTLDStats.com, od niedawna znacznie wzrosło zainteresowanie Polaków tymi nowymi rozszerzeniami. - Jeszcze w ostatnim kwartale zeszłego roku w Polsce było zarejestrowanych niecałe 10 tys. aktywnych. A teraz? Jest ich prawie 46 tys.! Według raportu NASK za trzecim kwartał 2016 r., niezmiennie pierwsze miejsce w obsłudze domen .pl, z wynikiem 33 proc., utrzymuje grupa home.pl. Może się ona także pochwalić najlepszym wynikiem jeśli chodzi o rejestracje nowych. Uzyskała wynik na poziomie prawie 40 proc.

Related Stories
Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu
Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.
Badanie „Polski konsument w sieci” zostało przeprowadzone w kwietniu 2017 roku. Wzięło w nim udział tysiąc klientów firmy home.pl, zaliczających się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy). Okazało się, że aż 42 proc. z nich prowadzi sprzedaż w Internecie. Posiad
Polskie firmy nie boją się nowych technologii
„Początkujący”, „świadomi” i „fachowcy” – tak można podzielić polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP ze względu na ich stopień korzystania z nowych technologii. Podczas gdy ci pierwsi poprzestają na założeniu firmowej strony internetowej, dwie kolejne grupy inwestują w sprzęt komputerowy oraz udzielają się w mediach społecznościowych. I są zdecydowanie liczniejsze.

IT od kuchni, czyli informatyczne bajgle i przestrzeń dla kreatywnych

Bajgle Króla Jana poszerzają swoją ofertę o dwie nowe pozycje. Od 1 do 24 grudnia serwowane będą tam bajgle „Giga Bajt” oraz „home sweet home”. To pierwsza odsłona projektu realizowanego z firmą home.pl, który ma pokazać, że Szczecin jest miastem, gdzie rozwija się dużo firm z branży IT. A już w przyszłym roku lokal Bajgle Króla Jana stanie się także swoistym creative hubem.