Millenialsi (inaczej pokolenie Y) to ludzie urodzeni między latami 1980-1995. Szacuje się, że w ciągu najbliższej dekady znacząco wpłyną na kształt światowej gospodarki. Będą stanowili aż 75 proc. globalnej siły roboczej. Już teraz w Polsce żyje 9 mln osób, które uznaje się za przedstawicieli pokolenia Millenialsów.
Właśnie takie osoby zostały przebadane przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie home.pl. Okazuje się, że tyle samo kobiet co mężczyzn (74 proc.) z pokolenia Millenialsów myśli o założeniu własnego biznesu. Prawie połowa ankietowanych pań (46 proc.) chciałaby to zrobić  w dalszej przyszłości (powyżej dwóch lat).
- Kobiety należące do pokolenia Y nie boją się ryzykować. Wbrew obiegowym opiniom, to właśnie one w ciągu najbliższych lat zostaną przedsiębiorcami. Z pomocą przyjdą im nowe technologie, dzięki którym założenie dobrze prosperującego sklepu internetowego, bloga, oraz aplikacji będzie tanie i wygodne  - mówi Marta Puczyńska, dyrektor działu marketingu i sprzedaży w home.pl.
W jakich branżach chcą działać? Chcą zajmować się handlem (12 proc.) i marketingiem, reklamą oraz public relations (6 proc.), działać w branży spożywczej (7 proc.), IT (6 proc.), kosmetycznej (5 proc.), odzieżowej (5 proc.) i turystycznej (3 proc.).
Badanie ARC Rynek i Opinia zostało wykonane w dniach 11 – 14 lutego 2016 r. Jego celem było sprawdzenie podejścia i skłonności pokolenia Millennialsów do zakładania własnego biznesu. Respondentami były osoby urodzone w latach 1980-1995.

Miłość w sieci. Domeny .love i .wedding już dostępne!

Z okazji Walentynek firma home.pl wprowadziła do swojej oferty możliwość rejestrowania adresów www z rozszerzeniem .love oraz .wedding. Dzięki temu przedsiębiorcy będą mogli z większą precyzją pozycjonować swój biznes ślubny, kierując klientów na swoje strony, (np. www.fotograf.wedding),  a zwykli użytkownicy internetu wyrażać swoje uczucia (np. www.olaikuba.love). To także doskonała okazja dla blogerów czy portali branżowych.