W codziennej komunikacji z klientami zauważamy zwiększoną ilość zapytań w temacie ochrony antywirusowej urządzeń mobilnych takich jak smartfony i tablety. Ze względu na największą popularność, najczęściej pytania dotyczą zabezpieczenia smartfonów pod system Android. Smartfon lub tablet są obecnie coraz częściej traktowane jako narzędzia pracy, stąd wzrost świadomości i zainteresowania ochroną danych na urządzeniach mobilnych – mówi Dariusz Kowalski, Head of Marketplace w home.pl

Typy wirusów na urządzenia mobilne

Urządzenia mobilne są integralną częścią naszego życia prywatnego jak i zawodowego, co spowodowało, że są cenniejszym celem dla cyberprzestępców. Nie jest to pozbawione sensu, ponieważ większość z nas przechowuje na telefonach/tabletach ważne informacje, takie jak dane bankowe i poufne dane dotyczące kont. Wirusy systemu Android przybierają wiele form, a każdy z nich ma własne sztuczki i kierunki wejścia zaprojektowane wokół określonej luki w zabezpieczeniach.

Oto najczęściej spotykane:
oprogramowanie szpiegujące — Ten typ złośliwego oprogramowania ma na celu dyskretne zbieranie informacji z urządzeń mobilnych i przesyłanie ich na serwer poleceń i kontroli. Oprogramowanie szpiegujące udaje legalną aplikację i właśnie w ten sposób cyberprzestępcy próbują nakłonić użytkownika do instalacji. Po zainstalowaniu oprogramowanie zaczyna rejestrować informacje takie jak wiadomości tekstowe, przeglądane adresy URL, aktywność aplikacji, naciskane klawisze, nazwy użytkownika i hasła.
ransomware — Ten złośliwy program szyfruje i blokuje Twoje ważne pliki, a następnie oferuje ich odblokowanie po zapłaceniu okupu. UWAGA: przestępcy prawie nigdy nie odblokowują plików, zatem zdecydowanie odradzamy wpłacania jakichkolwiek środków.
robaki — Jest to najgroźniejszy typ wirusów atakujących telefony i tablety z systemem Android. Zaprojektowane tak, aby bez końca samodzielnie się powielały, robaki nie wymagają żadnej interakcji ze strony użytkownika, aby działać. Na ogół przychodzą w wiadomościach SMS, MMS i innych mediach cyfrowych.
trojany — To zagrożenie dostaje się do systemu wraz z legalną aplikacją i po zainstalowaniu infekuje urządzenie mobilne. W przeciwieństwie do robaków, trojany muszą zostać zainstalowane przez użytkownika, aby zacząć działać. Po aktywowaniu trojany mogą dezaktywować niektóre aplikacje lub na jakiś czas zablokować urządzenie.

9 kroków skutecznej ochrony urządzeń mobilnych

Pod względem bezpieczeństwa istnieje szereg dobrych praktyk, które przyczyniają się do tego, co nazywamy "higieną bezpieczeństwa w Internecie", z których większość jest dokonywana przez nas zupełnie intuicyjnie.
Oto 10 najważniejszych wskazówek:
1.  Aby odblokować telefon, zawsze używaj hasła lub uwierzytelniania biometrycznego.
2.  Instaluj aplikacje tylko od zaufanych źródeł na oficjalnym rynku.
3.  Zastanów się przed przyznaniem uprawnień do aplikacji. Czy latarka naprawdę potrzebuje znać lokalizację twojego urządzenia?
4.  Wyłącz Bluetooth i usługi lokalizacji, gdy nie są potrzebne.
5.  Nigdy nie używaj telefonu "z jailbreakem" lub "zrootowanego" - skutkuje to wyłączeniem zabezpieczeń przed aplikacjami innych firm uzyskujących dostęp do oprogramowania systemowego.
6.  Jeśli masz taką możliwość, użyj uwierzytelniania dwuskładnikowego.
7.  Pobierz aplikację antywirusową.
8.  Nie wykonuj transakcji finansowych i wszystkich tych, które są związane z danymi wrażliwymi za pomocą smartfona po podłączeniu do publicznej sieci. Jeśli musisz, zrób to przez połączenie z VPN.
9.  Zawsze stosuj aktualizacje oprogramowania tak szybko, jak to możliwe - często zawierają one aktualizacje zabezpieczeń.

W obecnych czasach jesteśmy wyjątkowo narażeni na cyberprzestępstwa – szczególnie na urządzeniach mobilnych. Prawdziwy lider swojej branży dba o cyberbezpieczeństwo. Codzienne dobre praktyki i instalacja oprogramowania antywirusowego od sprawdzonych dostawców home.pl są niezbędne, jeżeli zależy nam na zapewnieniu bezpieczeństwa danych prywatnych, jak i firmowych.

Komunikat w sprawie ataku DDoS

Niedostępność usług home.pl w dniu 24 września 2018 roku związana była z przeprowadzonym przez nieznanych sprawców atakiem DDoS.
Czy poczta email ma wpływ na sukces w biznesie? Poznaj 5 zasad wyboru odpowiedniego adresu email.

Przed rozwojem technologii cyfrowych interakcja biznesowa odbywała się za pośrednictwem zwykłej komunikacji pocztowej. Dwudziesty pierwszy wiek był naznaczony przestarzałością kopert, znaczków pocztowych i innych powiązanych działań. Usługa pocztowa została zaktualizowana do wyższego i zaawansowanego poziomu.
To Twój czas na biznes – bezpłatne webinary od home.pl

Postaw kolejny krok na drodze rozwoju swojego biznesu – zyskaj wiedzę o cyberbezpieczeństwie, SEO oraz działaniu RODO w branży IT.