- Długo pracowaliśmy nad ciekawym projektem, który pozwoli pracownikom działu obsługi klienta na rozwój swoich kompetencji – mówi Anna Miśko, dyrektor działu HR w home.pl. -  Chcemy, żeby zdobywali nowe umiejętności. Dzięki nim będą mogli nauczyć się nowych rzeczy, które uczynią z nich jeszcze lepszych ekspertów.  Wdrożony przez lidera usług hostingowych i największego rejestratora domen w Polsce program nazywa się „Bilet do rozwoju”.  Mogą w nim uczestniczyć konsultanci biura obsługi klienta, pracujący na stanowiskach: młodszy  konsultant  wsparcia  technicznego,  konsultant wsparcia technicznego, starszy konsultant wsparcia technicznego, specjalista wsparcia technicznego. Co oferuje im home.pl? Bezpłatne szkolenia prowadzone przez profesjonalistów. Każda osoba, która zgłosi się do programu, może wybrać sobie jeden z czterech kursów. Do wyboru są: administracja systemami Linux, programowanie front-end, programowanie PHP i sprzedaż B2B. Każdy kurs składa się z trzech etapów (podstawowy, średnio zaawansowany, zaawansowany). Żeby dostać się na wyższy poziom, trzeba z wynikiem pozytywnym zdać egzamin kończący ten niższy. Szkolenia prowadzone przez fachowców z home.pl zaczynają się już w marcu. Osoby, które ukończą każdy z poziomów i zdadzą egzamin otrzymają certyfikat. Zakończenie całego programu planujemy na koniec 2019 roku. Zajęcia będą odbywały się dwa razy w miesiącu. - Z czasem program zostanie rozszerzony o nowe kursy, m.in. z grafiki komputerowej i marketingu. Otworzymy też rekrutację o inne działy – zapowiada Anna Miśko. Co ciekawe, home.pl nie stawia osobom, które zgłoszą się do programu żadnych warunków. Jeśli ukończą cały trzystopniowy kurs, nie będą musieli przyjąć nowego stanowiska oferowanego im przez firmę. - Inwestujemy w pracowników, bo mamy poczucie misji – deklaruje Miśko. – Nie chcemy być sztywną korporacją. Dla nas liczą się ludzie. Praca konsultantów jest  bardzo ważną i trudną pracą – to oni są twarzą home.pl, to z ich głosem nasi Klienci kojarzą home.pl.  Postanowiliśmy znaleźć dodatkową wartość dodaną dla ich pracy – stąd pomysł na ten program.

Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu

Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.

Badanie „Polski konsument w sieci” zostało przeprowadzone w kwietniu 2017 roku. Wzięło w nim udział tysiąc klientów firmy home.pl, zaliczających się do sektora MMŚP (-mikro, -małe i średnie firmy). Okazało się, że aż 42 proc. z nich prowadzi sprzedaż w Internecie. Posiad
Polskie firmy nie boją się nowych technologii

„Początkujący”, „świadomi” i „fachowcy” – tak można podzielić polskich przedsiębiorców z sektora MMŚP ze względu na ich stopień korzystania z nowych technologii. Podczas gdy ci pierwsi poprzestają na założeniu firmowej strony internetowej, dwie kolejne grupy inwestują w sprzęt komputerowy oraz udzielają się w mediach społecznościowych. I są zdecydowanie liczniejsze.
Przyszłość należy do przedsiębiorczych Polek!

Uczestnictwo w projekcie dało nam szansę na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu zawodowym oraz sprawiło, że odważyłyśmy się w końcu realizować swoje marzenia – podkreślają uczestniczki Akademii Przedsiębiorczości, czyli programu realizowanego przez home.pl i magazyn Claudia, skierowanego do kobiet, które chcą prowadzić biznes w sieci.