IT od kuchni, czyli informatyczne bajgle i przestrzeń dla kreatywnych

Bajgle Króla Jana poszerzają swoją ofertę o dwie nowe pozycje. Od 1 do 24 grudnia serwowane będą tam bajgle „Giga Bajt” oraz „home sweet home”. To pierwsza odsłona projektu realizowanego z firmą home.pl, który ma pokazać, że Szczecin jest miastem, gdzie rozwija się dużo firm z branży IT. A już w przyszłym roku lokal Bajgle Króla Jana stanie się także swoistym creative hubem.

Nowe bajgle wprost nawiązują do branży IT. Gigabajt to przecież używana w informatyce jednostka miary, określająca pojemność pamięci dysków twardych. Z kolei „home sweet home” kojarzy się z gigantem w branży hostingowej, który ma swoją siedzibę w Szczecinie. Chodzi oczywiście o firmę home.pl. – Szczecin jest miejscem, w którym swoje siedziby posiada dużo firm działających w obszarze nowych technologii – tłumaczy Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w home.pl. – Chcemy, żeby mieszkańcy naszego miasta mieli tego świadomość. „Informatyczne bajgle” będą serwowane w lokalu Bajgle Króla Jana (ul. Rynek Nowy 6) od 1 do 24 grudnia. Ich receptura nawiązuje z kolei do tego, co lubią informatycy. – Jeżeli chodzi o „Giga Bajta”, to będzie smakował jak pizza – mówi Julia Stanny, właścicielka Bajgli Króla Jana. – Nie zabraknie sera i pepperoni. Wiadomo, że informatycy bardzo często jedzą pizzę. Ba, to właśnie dzięki nim w wielu firmach na całym świecie organizuje się w piątki tzw. dni pizzy. Będzie on również większy o 50 dag od standardowych. Drugi bajgiel będzie słodki. W tym przypadku dodatkami będą: nutella lub masło orzechowe oraz banan i kolorowa posypka. – W Dolinie Krzemowej jada się przecież kanapki z masłem orzechowym, dżemem lub owocami – tłumaczy Stanny. - Jego nazwa idealnie pasuje także do grudniowej, przedświątecznej atmosfery, kiedy wszyscy zjeżdżają się do domu na Boże Narodzenie. „Home sweet home” to angielski odpowiednik naszego zwrotu „nie ma jak w domu”.  – Chcemy, żeby szczecinianie, podobnie jak my, nazywali to miasto swoim domem – dodaje Puczyńska. Serwowanie „informatycznych bajgli” to tylko pierwsza odsłona projektu, który firma home.pl przygotowała z Bajglami Króla Jana. Już w przyszłym roku lokal ulokowany na Podzamczu ma się stać swoistym creative hubem, czyli miejscem spotkań ludzi z pasją, umożliwiającym im pracę w unikalnej atmosferze, nawiązywanie nowych kontaktów i wymianę doświadczeń.  – Będzie w nim można korzystać m.in. z udostępnionej przez nas chmury technologicznej – mówi Marta Puczyńska. – Bardzo chcielibyśmy, żeby szczecinianie poznali od kuchni branżę IT. I zaczęli nas, pracowników takich przedsiębiorstw, postrzegać jako ludzi ciekawych, kreatywnych, posiadających poczucie humoru i – co najważniejsze – mocno związanych z miastem. – Uznaliśmy, że to świetna inicjatywa i chętnie włączyliśmy się do projektu – dodaje Stanny. – home.pl jest ze Szczecina, podobnie jak my. Bajgle Króle Jana od początku zostały stworzone jako miejsce spotkań, tworzenia ciekawych projektów miejskich.

IT od kuchni. home.pl pokazuje kulinarne dokonania swoich pracowników

Przepisy na burgera awokado, koktajl upiększający, risotto ze szparagami i zielonym groszkiem, miodową sałatkę z kurczakiem oraz wiele innych potraw i napojów znalazły się w książce kucharskiej wydanej przez firmę home.pl. Ich autorami są pracownicy firmy.
Polscy przedsiębiorcy odkrywają karty

Zapracowany, nękany przez biurokrację, ale zadowolony z wyników swojej pracy, wierzący w sukces i potrafiący efektywnie używać nowych technologii  - taki obraz polskiego przedsiębiorcy wyłania się z badania przeprowadzonego przez home.pl z okazji 20 urodzin firmy.
Polscy przedsiębiorcy są przepracowani

Aż 69 proc. właścicieli firm z sektora MMŚP przyznaje, że pracuje ponad dziewięć godzin dziennie. A gdyby nie nowoczesne programy i aplikacje, zajmowaliby się zarządzaniem swoich przedsiębiorstw jeszcze dłużej – wynika z badania, które z okazji swoich 20 urodzin przeprowadziła firma home.pl.
Polscy przedsiębiorcy: Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu

Tylko dla niespełna 30 proc. polskich przedsiębiorców  z sektora MMŚP wyznacznikiem sukcesu są uzyskiwane przez nich dochody. Co jest dużo ważniejsze? Niezależność. Właściciele firm są zadowoleni ze swoich dokonań. Aż 67 proc. z nich uważa, że osiągnęło sukces lub dokona tego w ciągu dwóch lat – wynika z badania „Polski przedsiębiorca. Portret własny”, przeprowadzonego przez firmę home.pl.