IT od kuchni, czyli informatyczne bajgle i przestrzeń dla kreatywnych

Bajgle Króla Jana poszerzają swoją ofertę o dwie nowe pozycje. Od 1 do 24 grudnia serwowane będą tam bajgle „Giga Bajt” oraz „home sweet home”. To pierwsza odsłona projektu realizowanego z firmą home.pl, który ma pokazać, że Szczecin jest miastem, gdzie rozwija się dużo firm z branży IT. A już w przyszłym roku lokal Bajgle Króla Jana stanie się także swoistym creative hubem.

Nowe bajgle wprost nawiązują do branży IT. Gigabajt to przecież używana w informatyce jednostka miary, określająca pojemność pamięci dysków twardych. Z kolei „home sweet home” kojarzy się z gigantem w branży hostingowej, który ma swoją siedzibę w Szczecinie. Chodzi oczywiście o firmę home.pl. – Szczecin jest miejscem, w którym swoje siedziby posiada dużo firm działających w obszarze nowych technologii – tłumaczy Marta Puczyńska, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w home.pl. – Chcemy, żeby mieszkańcy naszego miasta mieli tego świadomość. „Informatyczne bajgle” będą serwowane w lokalu Bajgle Króla Jana (ul. Rynek Nowy 6) od 1 do 24 grudnia. Ich receptura nawiązuje z kolei do tego, co lubią informatycy. – Jeżeli chodzi o „Giga Bajta”, to będzie smakował jak pizza – mówi Julia Stanny, właścicielka Bajgli Króla Jana. – Nie zabraknie sera i pepperoni. Wiadomo, że informatycy bardzo często jedzą pizzę. Ba, to właśnie dzięki nim w wielu firmach na całym świecie organizuje się w piątki tzw. dni pizzy. Będzie on również większy o 50 dag od standardowych. Drugi bajgiel będzie słodki. W tym przypadku dodatkami będą: nutella lub masło orzechowe oraz banan i kolorowa posypka. – W Dolinie Krzemowej jada się przecież kanapki z masłem orzechowym, dżemem lub owocami – tłumaczy Stanny. - Jego nazwa idealnie pasuje także do grudniowej, przedświątecznej atmosfery, kiedy wszyscy zjeżdżają się do domu na Boże Narodzenie. „Home sweet home” to angielski odpowiednik naszego zwrotu „nie ma jak w domu”.  – Chcemy, żeby szczecinianie, podobnie jak my, nazywali to miasto swoim domem – dodaje Puczyńska. Serwowanie „informatycznych bajgli” to tylko pierwsza odsłona projektu, który firma home.pl przygotowała z Bajglami Króla Jana. Już w przyszłym roku lokal ulokowany na Podzamczu ma się stać swoistym creative hubem, czyli miejscem spotkań ludzi z pasją, umożliwiającym im pracę w unikalnej atmosferze, nawiązywanie nowych kontaktów i wymianę doświadczeń.  – Będzie w nim można korzystać m.in. z udostępnionej przez nas chmury technologicznej – mówi Marta Puczyńska. – Bardzo chcielibyśmy, żeby szczecinianie poznali od kuchni branżę IT. I zaczęli nas, pracowników takich przedsiębiorstw, postrzegać jako ludzi ciekawych, kreatywnych, posiadających poczucie humoru i – co najważniejsze – mocno związanych z miastem. – Uznaliśmy, że to świetna inicjatywa i chętnie włączyliśmy się do projektu – dodaje Stanny. – home.pl jest ze Szczecina, podobnie jak my. Bajgle Króle Jana od początku zostały stworzone jako miejsce spotkań, tworzenia ciekawych projektów miejskich.

Komunikat w sprawie ataku DDoS

Niedostępność usług home.pl w dniu 24 września 2018 roku związana była z przeprowadzonym przez nieznanych sprawców atakiem DDoS.
Czy poczta email ma wpływ na sukces w biznesie? Poznaj 5 zasad wyboru odpowiedniego adresu email.

Przed rozwojem technologii cyfrowych interakcja biznesowa odbywała się za pośrednictwem zwykłej komunikacji pocztowej. Dwudziesty pierwszy wiek był naznaczony przestarzałością kopert, znaczków pocztowych i innych powiązanych działań. Usługa pocztowa została zaktualizowana do wyższego i zaawansowanego poziomu.